שנת 2024 מביאה איתה שינויים והתפתחויות משמעותיות בעולם האקדמיה בישראל. הסטודנטים עומדים בפני מגוון רחב של אפשרויות בחירה לתארים בתחומים מגוונים, החל ממדעי המחשב ועד לתארים חברתיים ואומנותיים. בחירת התואר הנכון חשובה לא רק לאור העניין האישי, אלא גם במובן של התאמה למגמות שוק העבודה והתפתחות תחומי ידע חדשים. במאמר שלפניכם נסקור מהם התארים הפופולריים השנה ונבחן האם תנאי הקבלה אליהם דורשים לעבור פסיכומטרי.

תארים טכנולוגיים והנדסה

תחום הטכנולוגיה ממשיך להוביל את רשימת התארים הפופולריים בישראל. תארים כגון הנדסת תוכנה, מדעי המחשב והנדסת חשמל זוכים לפופולריות רבה בגלל הביקוש הגובר למומחים בתחומים אלו בתעשיית ההייטק, תארים אלה הם המפתח להשתלבות בחברות טכנולוגיה מקומיות ואפילו בינלאומיות ולהוביל את הפיתוחים הטכנולוגיים של העתיד. תנאי הקבלה לתארים אלה כוללים לרוב מבחן פסיכומטרי, כאשר דרישות הקבלה לעיתים קרובות גבוהות ודורשות ציון פסיכומטרי של 700 ומעלה.

מדעי הבריאות והרפואה

תארים בתחום הבריאות, כמו רפואה וסיעוד, ממשיכים להיות מהמבוקשים ביותר בישראל בעקבות העלייה במודעות הציבורית לבריאות, יחד עם הצורך הגובר באנשי מקצוע רפואיים. לימודי רפואה, דורשים ציון פסיכומטרי גבוה במיוחד לצד ציוני בגרות גבוהים, ולעיתים נדרש גם מעבר של מבחנים נוספים כמו מבחן מור. תארים בתחום אחר של בריאות כמו סיעוד עשויים לדרוש ציון פסיכומטרי נמוך יותר, אך עדיין דורשים אותו כתנאי קבלה מרכזי.

מדעי החברה ומשפטים

תחום נוסף שזוכה לפופולריות השנה כולל תארים כמו כלכלה, פסיכולוגיה, ויחסים בינלאומיים. כלכלה ופסיכולוגיה במיוחד הם תחומים פופולריים במיוחד בקרב צעירים המעוניינים להשתלב בתעשיות כגון פיננסים, ייעוץ או עבודה סוציאלית. גם כאן, בחלק מהמוסדות האקדמיים נדרש מעבר של מבחן הפסיכומטרי כתנאי קבלה, כאשר הדרישה משתנה בין תחום לתחום. לימודי משפטים דורשים גם הם מעבר של פסיכומטרי, אך לעיתים יש מסלולים חלופיים המסתמכים יותר על ציוני הבגרות.

תארים באומנות ועיצוב

בשנים האחרונות, תחומי האומנות והעיצוב תופסים מקום מרכזי בעולם האקדמי. יותר ויותר צעירים נמשכים ללימודים בתארים כמו אדריכלות למשל. תחומים אלו פונים לאלו המחפשים לשלב יצירתיות עם ידע אקדמי. בניגוד לתארים טכנולוגיים או רפואיים, בתארים אומנותיים לעיתים נדרשת בחינה ייעודית או תיק עבודות במקום מבחן הפסיכומטרי. עם זאת, במוסדות מסוימים כן קיימת דרישה למבחן פסיכומטרי.

לסיכום, ברוב המקרים מעבר המבחן הפסיכומטרי בציון סף הוא תנאי הכרחי על מנת להתקבל למוסד הלימודים במסלול שרוצים, הצורך בדרישה והציון אותו צריך לקבל במבחן משתנים בין תואר לתואר ובין מוסד למוסד. הבחירה בתואר אקדמי צריכה להיעשות בהתאם לשאיפות האישיות של כל סטודנט ולדרישות השוק המתעדכנות באופן שוטף.