כל מה שרציתם לדעת על השפה האנגלית

אנגלית כיום היא אמנם השפה הבינלאומית שמחברת בין ארצות, ארגונים ואינדיבידואלים מכל קצוות כדור הארץ, אבל לא תמיד זה היה כך. אפילו במאה התשע עשרה, האנגלית טרם הגיעה למעמדה הנוכחי. במידה והייתה אז בכלל ‘שפה בינלאומית’, הכבוד הזה היה שמור לצרפתית – שפת המעמד האריסטוקרטי בכל מדינות אירופה.

איך, אם כך, השיגה השפה האנגלית את המעמד ממנו היא נהנית היום?

מי שהתחילו בעבודה היו הבריטים. תחת חסות הקולוניאליזם הבריטי, אנגלית הגיעה לכל העולם על ידי חיילים ויורדי ים, סוחרים ומיסיונרים, צליינים ומתיישבים. האימפריה הבריטית הגיעה לשיאה בתחילת המאה העשרים, אז היא השתרעה על פני כמעט רבע משטח כדור הארץ (לא כולל ארה”ב). הבריטים אהבו אז לומר כי ‘השמש מעולם לא שוקעת באימפריה הבריטית’, ואין שום ספק שלא רק שמש תמיד זרחה בפינה כלשהי של האימפריה, גם אנגלית תמיד דוברה בכל חלק שלה.

כבר באותה תקופה, לימודי אנגלית נחשבו להשקעה טובה. הבריטים היו תמיד עם שוחר מסעות, אם למטרות כיבוש, מסחר, או תיירות. וכאומה עשירה, היה בכוחם להציע תגמול לכל מי שילמד אנגלית מדוברת. “האיש שהפיץ את ידיעת השפה האנגלית מכף סנט וינסנט להרי אורל”, כתב ההומוריסט האנגלי ג’רום ק. ג’רום, “הוא האנגלי שאינו מסוגל או מוכן ללמוד אף מילה בשפה אחרת, והוא נוסע ברחבי אירופה כשארנקו בידו…. ‘כאן’, הוא קורא, ‘יש תשלום עבור כל אלה שיכולים לדבר אנגלית’. הוא המחנך הגדול. בתיאוריה אנחנו אמורים לנזוף בו, אבל למעשה אנחנו צריכים להוריד לפניו את הכובע. הוא המיסיונר של השפה האנגלית”.

אבל מסיונריים של השפה האנגלית הגיעו לא רק מבריטניה. השפה האנגלית אמנם איננה מוגדרת כשפתה הרשמית של ארצות הברית, אבל אין שום ספק שזו השפה השלטת בה, השפה המדוברת ביותר, והשפה בה מנוהלים כל ענייניה הרשמיים של המדינה. כשירדה קרנה של בריטניה אחרי מלחמת העולם השנייה, עלתה קרנה של ארצות הברית. בעידן המלחמה הקרה, ארצות הברית ביססה את מעמדה כמעצמה העולמית החשובה ביותר, המובילה את המערב במאבק מול ברית המועצות. במקביל, ארצות הברית נהנתה מצמיחה כלכלית חסרת תקדים וחברות הענק שלה הפכו להיות פעילות ברחבי העולם. ולצד ההשפעה המדינית, הצבאית והעסקית של ארצות הברית, הייתה גם ההשפעה התרבותית: המוזיקה, הסרטים, האמנות. התרבות המערבית הפכה במידה גדלה והולכת להיות תרבות בשפה האנגלית. לימודי אנגלית, כתוצאה מכל אלה, הפכו חלק מתכנית הלימודים הנדרשת של כל מדינה בעולם כמעט.

הדומיננטיות האמריקאית בתחומים רבים כל כך, מבידור ועד מדע, ממחשוב ועד פיננסים, השלימה את המלאכה שבה התחילה האימפריה הבריטית. השפה האנגלית כיום מדוברת על ידי אנשים רבים יותר מכל שפה נפוצה אחרת בהיסטוריה. שמונים וחמישה אחוזים מהארגונים הבינלאומיים משתמשים באנגלית כשפה רשמית. וכמו בתחילת המאה העשרים, התקופה אותה תיאר ג’רום, גם היום יש תמריצים ותגמולים ברורים ל:’כל אלה שיכולים לדבר אנגלית’.