הבחינה הפסיכומטרית מעסיקה מאוד את הרוב המוחלט של מי שמחליט ללמוד לימודים גבוהים בישראל. 

מה קורה במצב שבו אחרי שישבתם ללמוד והשקעתם כל כך הרבה זמן, קיבלתם את הציון המיוחל וגיליתם שהוא לא מספיק עבור המסלול ומוסד הלימודים אליו תרצו להתקבל? או שהוא כלל לא משקף את הידע והיכולת שלכם שהפגנתם במהלך הלמידה? 

רוב הנבחנים כנראה יגשו למועד נוסף על מנת להשיג ציון טוב יותר, אבל אולי תופתעו לדעת שאתם יכולים לערער על הציון ולהימנע מלעבור את זה שוב. 

מתי ואיך ניתן לעשות זאת? המאמר שלפניכם יעשה לכם סדר. 

מתי כדאי לשקול ערעור על ציון המבחן? 

ברוב המקרים, התוצאות המשוערות שמקבלים בסימולציות נמצאות בטווח הקרוב לציון של מבחן הפסיכומטרי עצמו. 

יחד עם זאת, ישנם מקרים מסוימים בהם הציון כלל לא משקף את הציונים בסימולציות.

כמובן שלא כל מקרה כזה בהכרח מעיד על טעות, יכול להיות מצב שבו ההתרגשות, הלחץ ומצב הרוח שאיתו הגעתם לבחינה הם אלה שאחראים על הציון הנמוך. 

ועדיין, הפרש כזה גדול גורם לנבחנים להרגיש תסכול רב כיוון שהם מרגישים שהם למדו והשקיעו לשווא, וכדאי לבחון את האפשרות לערער על הציון.  

אילו טעויות מצדיקות הגשת ערעור? 

רוב הערעורים שנבחנים מגישים הם על טעויות של קריאת הסורק האופטי שעלולות לנבוע מסיבות שונות כמו סימון חלש על גבי דף התשובות, שימוש בעיפרון או עט לא נכונים, בלבול בין מספר השאלה לתשובה (לדוגמה התשובה שסומנה על שאלה 4 שייכת לשאלה לפניה או אחריה ) וכו’. 

המרכז הארצי לבחינות והערכה, האחראי על ההחלטה לקבל את הערעור של הנבחנים, לא מסביר בפירוש מה השיקולים שלו לאישור או דחייה ואין שום הבטחה לקבל ערעור כלשהו מסיבה כזאת או אחרת. 

איך בדיקת הערעור מתבצעת? 

מבחן פסיכומטרי נבדק ע”י קורא אופטי, לעומת הזאת, הערעור נבדק באופן ידני ע”י המרכז הארצי לבחינות ולהערכה כאשר בבדיקת הערעור מנסים למצוא טעויות בקריאות סימון שגררו להורדה בציון ויכולים להביא לשיפור בציון. 

את הערעור ניתן להגיד עד שלושה חודשים לאחר הבחינה, הגשת ערעור על ציון הפסיכומטרי עולה כסף (מדובר בכמה עשרות שקלים), אך חשוב לדעת שמידה ואכן מתגלות טעויות בחישוב ציון או במתן הנקודות, הכסף על הערעור יוחזר לנבחן.

לסיכום, במידה ואתם בטוחים שמגיע לכם ציון גבוה יותר שבזכותו תוכלו לא לגשת למועד נוסף, שווה לנסות ולהגיש את הערעור.

יחד עם זאת, חשוב לזכור, שהטעויות בבדיקת מבחן פסיכומטרי הן נדירות, לכן אין צורך להתבאס יותר מידי אם הערעור שלכם לא יתקבל וכדאי להשקיע את האנרגיות בלהתחיל ללמוד לשיפור ציון הפסיכומטרי במועד הבא.