ביטול הבחינה הפסיכומטרית הפך בשנים האחרונות להיות סוג של “בלון ניסוי” עבור כל חבר כנסת, שר או נושא תפקיד כזה או אחר במערכת החינוך, המעוניין לתפוס כותרות מבלי להבין לעומק את המשמעות האמתיתית העומדת מאחורי הרעיון לבטל את הבחינה הפסיכומטרית. ברוב המקרים בהם דובר על ביטול הבחינה הפסיכומטרית, לאורך השנים האחרונות, הטיעונים לביטולה כללו את העבודה שמדובר במבחן המנציח את הפערים החברתיים בין הפריפירה לערים הגדולות והמבוססות של ישראל ואת העובדה שהקבלה לפקולטות המבוקשות מצריכות ציוני פסיכומטרי גבוהים בהרמה מהממוצע הארצי.

אז למה אסור לבטל את הבחינה הפסיכומטרית? הנה כמה נקודות חשובות בנושא

  1. הבחינה הפסיכומטרית המשמשת ככלי מיון לצרכי קבלה ללימודים אקדמיים באוניבריסאות ובמכללות השונות והיא הוכחה כאמצעי הטוב ביותר לצורך כך.
  2. מבחן פסיכומטרי שומר על רמה זהה לאורך השנים בעוד הרמה של בחינות הבגרות המהוות אלטרנטיבה לבחינה פסיכומטרית משתנה באופן תדיר, כאשר בשנים מסוימות יותר קל יותר לעבור בהצלחה יתר את בחינות הבגרות השונות, בעוד בשנים אחרות הבחינה קשה יותר ומספר הנכשלים בבחינות הבגרות השונות הוא גבוה.
  3. במידה ותבוטל הבחינה הפסיכומטרית והקבלה ללימודים גבוהים תתבסס על בחינות הבגרות בלבד, ציוני הבגרות שיידרשו יהיו גבוהים והם יהיו רלוונטים לאחוז מצומצם מהאוכלוסייה, דבר הנוגע באופן מוחלט את הטענה שמבחן פסיכומטרי מנציח פערים חברתיים בין הפריפריה לערים המבוססות בישראל.
  4. במידה ותנאי הקבלה לאוניברסיאות יתבססו על ציוני הבגרות בלבד, תלך ותגבר תופעת ההעתקות בבחינות הבגרות שגם ככה נחשבת לתופעה נרחבת שאף גורם מקצועי לא מטפל בה לאורך השנים.
  5. במחלקות הלימוד בהן קיים ביקוש גבוה העולה על ההיצע, יהיה קשה לאפשר לכלל המועמדים להצטרף ללימודי המחלקה. בשיטה הקיימת כיום באמצעות שקלול של ציוני מבחן פסיכומטרי לציוני הבגרות, ניתן לסנן את המועמדים בעלי הציונים הגבוהים וזאת מתוך הנחה מבוססת שהסיכוי שלהם להצליח בלימודים הוא גבוה יותר.
חשוב לציין שבכל פעם שהועלה הרעיון לבטל את הבחינה הפסיכומטרית, המתנגדים העיקריים למהלך היו ראשי האוניברסיטאות בישראל, אשר ביססו את טיעוני הנגד שלהם על טוהר בחינות הבגרות והרמה המשתנה של בחינות הבגרות לאורך השנים. לפיכך, גם לאחר אי – אילו הצעות מצד חברי כנסת ושרים לבטל את הבחינה הפסיכומטרית, היא ממשיכה לשמש ככלי מיון מרכיז בכל הנוגע לקבלה ללימודים גבוהים בישראל, וככל הנראה תמשיך ללוות אותנו גם במהלך השנים הקרובות.